This is definitely some of your business…

På trods af kø ved indgangen kunne vi her til morgen lukke 750 deltagere ind bag de digitale døre til konferencen ”Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise”, som blev afviklet af Computerworld.

Schrems II-legenden, juraprofessoren, it-advokaten, repræsentanten fra Datatilsynet og krypteringseksperten ledte deltagerne rundt i alle afkroge af emnet. Dagens store trækplaster var ikke overraskende Max Schrems, der er manden bag det sagsanlæg mod Facebook i Irland, som har udløst Schrems II-dommen. Han var meget direkte i sin konklusion om, at der er en tydelig konflikt mellem amerikanske overvågningslove og europæisk databeskyttelsesret.

Max Schrems er i dag aktiv i sin NGO, None Of Your Business, som bl.a. har lagt sag an mod de 101 største europæiske virksomheder for brud på reglerne om tredjelandsoverførsler. Og det er kun begyndelsen, lyder det fra None of Your Business. 

Martin Vasehus fra ComplyCloud dykkede i sit indlæg ned i de amerikanske regler, der har udløst ”erhvervslivets nye Cuba-krise”.

– Der er uden tvivl en konflikt mellem Europas databeskyttelsesret og de generelle overvågningslove i verden. Vejen frem for virksomhederne er at dokumentere deres ansvarlighed og deres røde tråd.

Det var også Martin Vasehus, der senere på formiddagen stod i panelet sammen med Allan Frank fra Datatilsynet. De to drøftede iltert de udfordringer, virksomhederne står over for nu – og vejen frem. Der var generel enighed om, at det er markedet – leverandørerne og kunderne – der i første omgang skal lede efter løsningerne. Det ser nemlig ikke ud til at blive løst fra politisk side foreløbigt.

Vi gør inden længe de enkelte indlæg tilgængelige på vores website. Det giver dig mulighed for at høre indlægget fra Henrik Udsen, professor i jura ved Københavns Universitet, der talte om ansvarsfordelingen for tredjelandsoverførsler mellem dataansvarlige og databehandlere. Du kan også høre indlægget fra Michael Albek fra SecureDevice, der gav bud på, hvordan man kan løse den krypteringsopgave, der er fulgt i kølvandet på Schrems II.

Du kan læse mere om Schrems II her, hvor vi hele tiden opdaterer med nyeste viden på området. Inden længe barsler vi med et whitepaper om FISA 702 og EO 12333, og vi holder løbende gratis webinarer om Schrems II og Transfer Impact Assessments.